Utlandsstudier – att välja land

Att studera utomlands är något som många drömmer om. Utlandsstudier är på många sätt den absolut bästa kombinationen av nytta och nöje. Man reser, upplever ett nytt land och får som student känna på hur det är att leva i det land man studerar i. Det är en unik erfarenhet som man inte får som turist i ett land. Samtidigt får man också en bra merit att visa upp på sitt framtida CV: Att både kunna anpassa sig till ett nytt land och nytt skolsystem samt klara av studier på ett annat språk och våga resa iväg ensam.

Vilket land ska man välja?

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när man letar länder och städer att studera i, det finns ju så många möjligheter. Man kan börja med att fundera på vilka språk man själv kan och/eller vill utvecklas inom. Är det språk man främst vill bli bättre på kan man välja något land där detta språk talas. Ska man studera t.ex. matematik eller avancerade tekniska ämnen kanske man bör välja ett land där man redan kan språket ganska väl så att man förstår de avancerade akademiska resonemang som behövs inom dessa ämnen. Kanske vill man gå på en specifik skola man hört talas om och som ligger i en viss stad? Hur är det med finansiering av studierna? Vissa universitet och högskolor har utbyte med svenska motsvarigheter och gör att man som svensk student inte behöver betala dyra terminsavgifter. Detta påverkar också valet

Har man rest långt och studerat flitigt vill man kanske roa sig också. Är man ute efter äventyr och upplevelser får man fundera på om storstad eller naturupplevelser lockar.

Att det finns många val av länder och städer att studera i kan göra valet knepigt, men om man har några favoriter kan man även låta ekonomi, språkkunskaper och fritidsönskemål avgöra valet. Nästan oavsett var man väljer att studera utomlands blir det en nyttig och fantastiskt rolig erfarenhet!

utlandsstudier

admin