Nordiska vinterdäck

Det vanligaste är att man talar om odubbade eller dubbade vinterdäck, men gällande friktionsdäck finns det däck med två olika sorters gummiblandning. Dessa kallas nordiska eller europeiska vinterdäck. Det som skiljer däcken åt är den gummiblandning de är gjorda av.

Europiska vinterdäck
Dessa vinterdäck används i de delar av Europa där det råder mer barmark, vägbanan är våt och lite slaskig, och dess gummi har en hårdare konsistens. Är du osäker på vilken däcksort som passar din bilmodell och det väglag som råder där du kör ofta, kan du kontakta närmaste däckverkstad som gärna hjälper till att förklara och visa passande däck.

Nordiska vinterdäck
Dessa däcks gummiblandning är mjukare och det för att bevara greppet och köregenskaperna, även vid ordentlig kyla. Däcken passar bäst att köra på vägar där det är mycket snö och is, om det däremot är för varmt kan de kännas svampaktiga att köra på. Nordiska däck passar därför bäst där det är kallt som uppe i norr.

Populärare och bättre
De nordiska vinterdäcken har blivit både populärare och bättre med åren. De har bra prestanda när det gäller ljudnivå, säkerhet och rullmotstånd. De fungera optimalt efter nordiskt klimat medan de europeiska vinterdäcken passar bäst för att köra på varmare bredder. Om du använder nordiska vinterdäck på din bil ska de sitta på 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Lagen gäller lätta och tunga fordon och även fordon som är registrerade i ett annat land.

Med vinterväglag menas att det finns is, frost eller snö på vissa vägar. Även om de nordiska vinterdäcken får användas året om är det tryggast att byta mellan sommardäck och vinterdäck enligt hållande regler.

Hur du känner igen nordiska vinterdäck
Däcken kallas ”sajpning” eftersom de har mönster som är sicksackformade, kanterna greppar bättre tag på is och snö. Nordiska däck har mycket fler sajpningar än de europeiska och ger bättre säkerhet i de kalla klimaten. Nordiska friktionsdäcks slitbanekant är ofta vassare än de europeiska däckens som mer liknar sommardäckens runda kant.

admin