SUV bilar

SUV

 

SUV är förkortningen på Sport Utility Vehicle eller Suburban Utility Vehicle. Den kallas också för stadsjeep eller jeep och är en större typ av personbil. Här har personbil och terrängfordon kombinerats. Vanligtvis brukar den ha fyrhjulsdrift, med fem eller sju sittplatser och en stark motor. En del har bärgningskapacitet som pickupbilar, men med passagerarplatser som en minibuss.

Populariteten för SUV bilar ökade under 90 till 2000 talet. Det var dock perioder som försäljningen minskade, på grund av ökade bensinpriser och en fallande ekonomi. Anledningarna till varför de blev så populära, var på grund av att de marknadsfördes som ”säkrare” än de mindre personbilarna. För många lät det rimligt, eftersom de var stora och gav en trygghets känsla när man körde. På grund av detta ansågs det av många som den perfekta familjebilen, då den dessutom hade gott om plats. Under senare tid motbevisades tron om att SUV bilar ska ha varit säkrare än personbilar. Detta har dock inte skrämt många från att köpa SUV bilar, eftersom psykologiskt sätt ger det en känsla av trygghet på grund av höjden. Höjden ger en dominerande känsla, eftersom man sitter högre upp.

Populariteten av SUV bilar har spridits världen över, men Nordamerika är ett av de områden med störst utbud och flest köpare. Ett exempel är Ford Excursion, som är en klassisk Amerikansk SUV. Det är en världens största och tyngsta SUV bilar i serieproduktion. Den såldes från 1999 till 2005, när SUV bilarna var som mest populära. Eftersom den förbrukade mycket bensin minskade försäljning en när bensinpriset ökade. Detta ledde till att serien fick stoppas 2005.
En av de större aktörerna i dagens samhälle är Jeep som med sin design och komfort tagit marknaden med storm.

admin